Till innehåll på sidan

Våra lokaler

Anna Whitlocks gymnasium ligger på Hantverkargatan på Kungsholmen i ett stort sekelskifteshus som totalrenoverades innan skolan öppnade hösten 2018.

Historisk byggnad i ny skepnad

Skolbyggnaden är en stor byggnad i sten från 1926 och består av fyra flyglar som omsluter en innergård.

Byggnaden, som är byggnadsminnesmärkt, totalrenoverades 2016–2018. Vid renoveringen var byggherren noga med att både knyta an till byggnadens historia och att skapa en ny och kreativ miljö för kommande generationer.

Tradition och innovation

Husets grundstruktur, siktlinjer och korridorer behölls och vart och ett av de 700 spröjsade fönstren renoverades. Resultatet är en vacker och färgstark brytning mellan gammalt och nytt, mellan tradition och innovation – precis som i skolans vision.

Sober och djärv färgsättning

Flyglarna som vetter mot Garvargatan och Hantverkargatan har fått en färgsättning i sobra kulörer som skrapats fram i gamla färglager. Gårdsflyglarna har fått en djärvare färgsättning, med inspiration från den statliga myndighet som ursprungligen låg på respektive våning. Till exempel går plan 4, som inhyste SMHI, i havsgrönt och åskmolnsblått, medan plan 3, där Byggnadsöverstyrelsen låg, är inrett i tegelrött och grått.

En ocentrerad cirkel på innergården

Innergården är stenlagd i ett mönster som påminner om fiskbensparkett och i mitten – eller faktiskt inte riktigt i mitten – ligger en stor cirkel i mättade färger. Cirkeln och dess placering väcker ständigt nya tankar och känslor, och har blivit en symbol för skolan.

Årets Stockholmsbyggnad 2019

Efter skolans invigning 2018 vann byggnaden pris som Årets Stockholmsbyggnad.

Juryns motivering löd:

”En stolt byggnad för stolta elever. Att låta ungdomar få tillgång till denna byggnad är på alla sätt fantastiskt. En allmän byggnad får ett allmänt innehåll. Ett respektfullt återbruk av en robust arkitektur, varsamt utfört med ett magnifikt resultat.”

Ett hus med många möjligheter

Huset erbjuder fantastiska resurser. På de totalt nio våningarna ryms inte bara lärosalar, grupprum, arbetsrum, skolrestaurang och skolbibliotek, utan även ateljéer med utsikt över hela innerstaden, mysiga studiemiljöer, ett elevcafé, en poddstudio, ett icke-binärt omklädningsrum, en verkstad, en fotostudio och ett hydroponiskt odlingslabb. Och mer ska det bli – i takt med att skolan växer och utvecklas är vår ambition att alla goda idéer ska kunna tillgodoses i huset.

Hydroponiskt odlingslabb 

I det hydroponiska odlingslabbet, som ligger i skolans källare, studerar vi växters krav och funktion. Vi kan också studera förutsättningar och kostnader för närproduktion av vegetabiliska livsmedel och andra grödor.

Växtodlingslabbet är en förstärkning av elevers möjligheter att skapa och publicera data från egna undersökningar.

 

 

Dela:
Kategorier: