Skolans café

På Anna Whitlocks gymnasium vill vi kunna erbjuda något för alla elever, alla tidpunkter på dagen. Därför har vi ett alldeles eget café på skolan där elever kan köpa hållbart producerat mellanmål och fika.

Skolans café - en mysig mötesplats för elever

Skolans café ligger på våning fem - ett medvetet val. Vi vill att du som elev ska upptäcka hela huset och inte bara stanna på den våning där du skåp och den mesta av din undervisning. Genom att placera cafét högst upp i huset passerar du våningar och träffar skolkamrater på vägen dit, som du annars kanske inte hade stött på.

Maxpriset på menyn är 30 kr för att alla elever ska ha möjlighet att handla i caféet.

Häng och plugga

Skolans café är helt enkelt en plats där du både kan umgås, spela spel och lyssna på musik, men också plugga och arbeta med skoluppgifter.

I caféet jobbar två caféansvariga, det finns alltid en vuxen på plats.

Smarta mellanmål, så står du dig hela dagen

Caféet är ett komplement till skolrestaurangen för att du som elev ska kunna stå dig under hela långa skoldagen. Vi erbjuder smarta mellanmål i form av mackor, yoghurt med müsli, chiapudding och overnight oats. Allt är tillverkat i skolans kök med tydlig innehållsförteckning. Som elev ska du veta vad du äter. En stor del av våra råvaror är ekologiska och kravmärkta. Och utbudet är alltid vegetariskt eller veganskt.

Söta saker med lite socker

Som sötningsmedel använder vi mindre vitt socker och mer fruktsocker och agavesirap. Genom att vara medvetna om hur vi använder sockret kan vi också använda mindre socker.

Säsongsanpassat utbud

Ett sätt vi gör vår meny intressant och varierad är att säsongsanpassa den. Vid årets olika högtider serverar vi ofta bakverk som passar till högtiden.

Hållbarhet i caféet

Självklart jobbar i skolans café i enlighet med visionen om en hållbar framtid. Därför försöker vi hålla nere så mycket som möjligt på matsvinn och engångsprodukter.

Så här gör vi:

• Caféet samarbetar med restaurangköket och när det blir rester över från skollunchen är målsättningen att på olika sätt kunna återanvända dem i caféet. Har det exempelvis blivit över pesto från lunchen kan den användas som pålägg på pestomackor i cafét.
  • Vi undviker också engångsartiklar så långt det går och använder endast servetter och papperstallrikar för servering när det är nödvändigt.