Svenskläraren Katarina Lycken Rüter tilldelas Svenska Akademiens svensklärarpris

Katarina Lycken Rüter är svensklärare på Anna Whitlocks gymnasium och igår kom nyheten att hon är en av fyra lärare som tilldelas Svenska Akademiens svensklärarpris. Priset delas ut årligen till lärare ”som genom sin gärning har stimulerat intresset hos unga människor för svenska språket och litteraturen”.

Hur känns det?

Det känns väldigt stort. Svenska akademin är en viktig institution för det svenska språket och de har sedan många år uppmärksammat svensklärare i hela Sverige. Att då få vara en av dem känns väldigt hedrande, det finns så många duktiga svensklärare. Så jag känner mig väldigt glad.

Vad tycker du är roligast med att vara svensklärare?

Det är nästan alltid att läsa texter tillsammans med mina elever, att få vara med när de upptäcker nya saker genom läsningen. Samtidigt får jag också själv upptäcka nya saker med hjälp av dem. Språket är en så viktig del av att vara människa, och att då få vara med och hjälpa unga människor att hitta och äga sitt eget språk är väldigt roligt. Det är en viktig uppgift och en stor sak att få vara med om, att hjälpa dem en bit på vägen till att äga sitt eget språk.

Finns det något litet extra du uppskattar att göra med dina elever?

Jag tycker om att i starten av varje lektion ägna fem, tio minuter åt att läsa en dikt tillsammans i klassrummet. Det är kul för det händer alltid så mycket i de samtalen efteråt. Och så är jag rätt så nördig, så jag tycker också själv att det är väldigt kul!

Svenska Akademiens svensklärarpris instiftades 1987 och tilldelas årligen lärare ”som genom sin gärning har stimulerat intresset hos unga människor för svenska språket och litteraturen”. Prisbeloppet är 50 000 kronor samt 30 000 kronor till pristagarens skola som är avsett att stärka svenskämnet och uppmuntra elever och lärare på skolan.