Till innehåll på sidan

Frågor och svar om restaurangen och skolmaten

Anna Whitlocks gymnasium har en egen skolrestaurang som serverar mat till ca 2200 elever och ca 160 personal varje skoldag. Allt mat lagas från grunden på plats av utbildade kockar och fokus är det gröna köket med vegetariska rätter, sallader och ugnsrostade grönsaker.

Ni är en restaurang med fokus på hållbarhet, vad menas med det?

Det betyder att vi arbetar framtidsbetonat och inte bara här och nu. Vi har en hög miljöprofilering och de betyder att vi väljer produkter och livsmedel som ger som lite avtryck på jordens ekologiska system som möjligt. 

Vi är rädda om våra resuser och skapar vårt eget återvinningsssystem inom organisationen. Vi är nogranna med de inköp vi gör. När en har målsättningen att ha en hög miljöprofil måste en vara flexibel, saker förändras och då krävs det att vi också gör det. 

Vad skiljer er från andra restauranger på gymnasieskolor?

  1. Vi är Stockholm stads största gymnasieskola som lagar all mat från grunden.
  2. Vi har utbildade kockar och kallskänkor.
  3. Vi har en tydlig och uttalad miljöprofil som innebär att vi har vårt eget ekosystem, vi återvinner allt utifrån våra egna resurser. 
  4. Vi har hållbarhet i fokus och ställer höga krav på de råvaror som köps in och som sedan kommer ut till eleverna. 

Serverar skolan endast vegetarisk mat?

Vi satsar stort på att lyfta fram det gröna köket som vi ser som framtiden kök. Om vi serverar animaliska produkter är de väl utvalda. I dagsläget serverar vi kyckling några gånger i månaden.

Blir en mätt av vegetarisk mat?

Det är en vanlig fråga och ja, det blir du om du äter ordenligt. Att variera sin kost är bra för näringsintaget. 

Ät brett och du blir mätt, bra mat är lika med bra resultat. 

Är det långa köer under luncherna?

Vi har tre stora serveringar och det skapar ett bra flöde, både när eleverna tar mat och när de ska sprida ut sig och få plats. 

Hur ser bröd- och salladsbuffén ut?

Varje dag kan en välja mellan fem till sju olika sallader, det finns alltid någon topping i form av rostade frön, såser, röror eller krutonger. Vi gör också en egen harissa. 

Brödbordet består av nybakat bröd och till det serverar vi tapenade, färskost eller någon bönröra. 

Salladsbuffén och brödbordet är väldigt uppskattade. 

Lagas all mat från grunden?

Ja, all mat lagas från grunden av våra fantastiska kockar. 

Har ni riktiga kockar anställda?

Det har vi, vi har anställt kockar som har en stor passion för sitt yrke och som besitter hög professionalism. Vi tycker att det syns på det resultat som levereras varje dag till alla skolelever och personal. 

Har ni ett elevcafé?

Ja, vårt eget Rawfoodcafé. Även där görs allting av vårt eget kockteam. Till riktigt bra priser kan du som elev köpa allt ifrån frukost till grillade mackor, chiapudding, over night oats, lemonader, smoothies, rawfood-bollar och annat gott hembakat. 

Vad innebär "tvåtallriksmodellen" när det är soppa?

När vi serverar soppa erbjuder vi också flera andra alternativ, som kycklingröra, pastasallad, råkost och bröd. Då rekommenderar vi att en använder två tallrikar så att en får plats med allt gott. 

 

Dela:
Kategorier: