Estetiska programmet inriktning bild och formgivning med profil design

Estetiska programmet är ett högskoleförberedande program. Dina färdigheter inom bild och design kan du använda för att söka utbildningar inom det konstnärliga området, inom design och digitalt skapande samt inom olika samhällsvetenskapliga utbildningar.

Film om estetiska programmet

Elever berättar om Estet - Live (länk till Youtube)

Hur är det att gå på Estetiska programmet?

Yasmine som går Estetiska programmet svarar på frågor.

Kreativitet, kommunikation och samspel

Utbildningen ger dig möjlighet att arbeta skapande och du får en allsidig träning i det estetiska hantverket. Individuellt och tillsammans med andra får du möjlighet att utveckla förmågan att kommunicera tankar och idéer med estetiska uttrycksmedel.

Kreativitet, nyfikenhet, kommunikation, samspel samt förmåga till eget skapande och framförande är centralt i utbildningen.

I bildkurserna får du möjlighet att öva och utveckla ditt tekniska handlag med en rad olika verktyg och metoder för bildframställning, såväl analoga som digitala.

Inom design utvecklar du kunskaper om de kreativa och problemlösande processer som används när nya produkter tas fram, gamla återanvänds och miljöer och tjänster utformas.

Handlingskompetens genom design

Att arbeta med design är ett sätt att uttrycka handlingskompetens på Anna Whitlocks gymnasium. Design handlar både om själva problemlösningsprocessen och om den gestaltning och materialisering som blir resultatet av den.

Inom design utvecklar du kunskaper om de kreativa och problemlösande processer som används när olika slags utmaningar i samhället identifieras och undersöks.

För många företag och inom forskning är "design thinking" ett sätt att arbeta med innovation och lösningar av komplexa problem. Dina kunskaper inom design kommer att vara mycket användbara både i yrkeslivet och i högre studier.  På Anna Whitlocks gymnasium ligger fokus på hållbar design.

Antagningsprov

Antagningen sker på grundval av ditt betyg från åk 9.

All information om arbetsprov för Estetiska programmet, inriktning bild och form, valomgång 2 (öppnas i nytt fönster).

Sista dag för att lämna in dina arbetsprover inför valomgång 2, läsåret 2021/22 är måndag 31 maj 2021.

Poängplan

Poängplan för Estetiska programmet, inriktning bild och form (pdf, 92,8 kB, öppnas i nytt fönster)

Programfördjupningskurser (500p)

• Design 1
  • Design 2
  • Digitalt skapande 1
  • Digitalt skapande 2
  • Foto

Bildgalleri elevarbeten

Estetiska programmet har ett instagramkonto som du kan följa eller bara titta på de elevarbeten som görs på programmet.

Bildgalleri eleverarbeten (länk till instagram)